2010.01.22. 01:48| Szerző: San Miguel José

 

Az írás létrejöttéért külön köszönet Áldottgyermeknek, aki az utóbbi post-jaival féltéglát dobott gondolataim állóvizébe. 
 
A  pártok nem jövőt, hanem lényegében álmokat adnak el a választóknak. Tehetik ezt mindazért, mert a magyar szavazópolgár sokkal inkább érzelemből dönt, mint észérvek alapján. Ez adódhat abból, miszerint a magyar a fogyasztói társadalom csapdájába eset és az anyagi erejét felmúlva , a racionális választást felülírva fogyaszt. 
Nekünk mindent ellehet adni, ráadásul szinte bármennyiért. Ennek okait szerintem a Kádár rendszerben kell keresni. A mesterséges életszínvonal növeléssel legitimált rendszer, ami hagyta az állampolgárt viszonylagos jólétet teremteni magának, fokozatosan atomizálta és arctalan fogyasztóvá tette a társadalmat. Nagyon sokan emlékszünk még a pult alól beszerezhető banánra vagy az első matchbox-okra, a LEGO-ra és persze az ausztriai bevásárló turizmusra. 
 
A rendszerváltozással megnyílt kapuk a Kádár rendszer atyai keblén felnőtt generációt úgy érték, hogy fogalma sem volt a fejlett kapitalizmus működéséről. Hiányoztak a piaci versenyről, de önmagában a társadalomban folyó versenyről, a tudás felértékelődéről szóló ismeretek, tapasztalatok. Nyugatról csak azt látta, mekkora a jólét, azt már nem, milyen úton teremtődik meg.  Viszont a fogyasztási versenybe gyorsan bekapcsolódott. A modern mainstream marketing azáltal, hogy életstílussal, panteisztikus képekkel párosítva adta el a terméket, abba csalóka ábrándba ringatta a magyart, hogy az a szabadság, a demokrácia, a kapitalizmus, amit a felszínen lát. ( Ha Pannon mobil netet használok az én életem is olyan lesz mint a fickónak a reklámban.) Mindehhez a hazai politikai elit is asszisztált, azzal a dumával, hogy majd ő valóra váltja az egyén gyakran irreális vágyait.
 
Aztán kiderült, nem ennyire egyszerű és teljesen paff lett ettől a nép. Ráadásul az Antall kormány az államcsőd szélén álló ország megmentése érdekében, nemzeti magán és nagy tőke hiányában kénytelen volt a nemzetgazdaságot széles körben megnyitni a külföldi tőke előtt és elfogadni annak feltételeit. Ettől az ország az egyik legnyitottabb gazdaságú ország lett a világon és a mai napig meg nem lévő, komolynak nevezhető nemzeti tőke és megfelelő szabályozás hiányában szinte teljesen ki van szolgáltatva a globális gazdasági és pénzügyi rendszer mozgásainak.
 
A most begyűrűző és szépen taroló válság okozta gyorsan emelkedő munkanélküliség, a létbizonytalanság és reménytelenségérzet megjelenése és fokozódása termékeny táptalajt szolgáltat a szélsőségek megjelenésének és erősödésének, amit a jellegzetes magyar történet ,-hogy soha senki nem felelős semmiért- erősít azáltal, hogy elkezd a meglévő sztereotípiák alapján bűnbakot keresni, akit felelősé tesz a helyzet kialakulásában. Terjedni kezdenek a társadalmi fóbiák. (xeno-, homo-, etno-,stb.) Ezzel együtt felszínre kerülnek az eleddig ágy alá söpört problémák. Radikalizálódik a társadalom vesztes és veszélyben lévő része.
 
A mai Magyarországon a leghangsúlyosabb problémák közé tartozik a korrupció és az etnikai feszültség.
Ezeket a sürgősen megoldandó problémákat tűzik a szélsőségek a zászlaikra, olyan válaszokkal, megoldásokkal, - párosítva a "dicső aranykor” visszahozása illúziójának frusztrációjával, a romantikus történelem szemlélettel, a gulyáskommunizmus kísértő árnyaival, az állam segít jelszavával, a hiányzó realitás érzékkel, - amit a felnőtt, felelősen és körültekintően gondolkodó állampolgár  ( a homo politicus) nem fogadhat el.
 
(A betelepült multinacionális cégek valóban megkérdőjelezhető és gyakran vérlázító módon viszik ki az országból a profitjukat, de akármilyen fájó is kimondani, nagyon sok embernek adnak munkát hazánkban és azzal, hogy piacokat vesznek el,  valóban vesznek el munkát is, de ha elűzzük őket mi is ugyanúgy munkát veszünk el. Másrészt a multik többet is fizetnek, de többet is várnak el az alkalmazottaiktól. Ott te vagy a cégért. Cserébe befizetik a utánad tisztességesen a járulékokat és előrelépési lehetőséget is nyújtanak. A nagy cégeknél manapság egyre nagyobb divat a társadalmi felelősségvállalás csak sajnos mi ezt itt magyar honban még nem érzékeljük.)
 
***
A gyorsan kialakuló tömeg média, -amely, ha nem is negyedik hatalmi ág, de mindenképp megkerülhetetlen befolyásoló tényező, mivel az emberek túlnyomó többsége innen szerzi az információit a világról- egy szűrt második és/vagy látszat valóságot teremt és közvetít. Ez legjobban  kereskedelmi médiumokra jellemző, amelyeknek fő bevételi forrása reklámokból keletkezik. A bevételnövekedést pedig a nézettség növelésével lehet elérni. A nézettség viszont a minél szélesebb kör által fogyasztható műsorokkal növelhető csak. Az eladható műsor legyen meghökkentő, hátborzongató, felháborító, álom-szerű stb. Ez hozza magával a bulvárosodást, ami meg a minőségromlást. Nálunk ez erőteljesen szembe tűnő, bár ez az egész világon jelen van. A reality show-k abszolút arra vannak kihegyezve, hogy szeressünk vagy utáljunk valakit. Lényeg a popularitás, mert ezt veszik.
 
A politika, mint entitás nem hülye. Mindent felhasznál, ami a fennmaradását vagy éppen a hatalma kiterjesztését szolgálja. Így a médiát és a marketinget is.
A marketing az egyszerű, könnyen megjegyezhető, de hangzatos szlogeneket, hívószavakat kedveli, ezeket próbálja bevésni az emberek tudatába, mintegy pavlovi reflex-szerűen és nagyrészt sikerrel is teszi ezt.
A politika,  rájött a média erejére, működésének lényegére és arra is, hogy demokráciában elsősorban neki kell alkalmazkodni hozzá, felkelteni a figyelmét és elkezdte tematizálni azt. A fontos dolgokat a médiában jelentik be, rajta keresztül üzengetnek egymásnak, vitáznak. Ezzel párhuzamosan elkezdett a politika bulvárosodni. Meg változtak a politikusi szerepek. A politikusok egyik legfőbb feladatává "a lehető legtöbbet a képernyőn lenni" vált. Megjelentek a politikus celebek: Petkó Bim-Bam Bandi, Rogán, Kóka, Kósa stb. Ők már nem csak az általuk képviselt politikával jelentek meg a képernyőn, hanem a magánéletükkel is. A politikai kommunikáció mondhatni "szappanoperatív" lett.
A politika, a média,   a marketing találkozása és kollaborációja hozta világra a politika megszemélyesedését. Az emberek a politikát egyre inkább személyekhez kötik, nem pártokhoz. ez a vezéresedés vagyis a vezér, vezető testesíti meg egy személyben az eszmét, a pártot, a programot. Ő szerepel legtöbbet a média nyilvánosság előtt.
A marketing szemléletű választási kampányban ő lesz egyrészt a pár arca, másrészt mintegy brand-et építenek köré, aminek a pártprogram a része. Az emberek vezért választanak nem pártot.
A komplex politikai tartalmakat a termékmarketingben jól bevált rövid, figyelemfelkeltő, könnyen megjegyezhető, lényegre törő szlogenekre, jelmondatokra, hívószavakra egyszerűsítve igyekeznek eladni, a választó érzelmeire, vágyaira, félelmeire irányozva. Természetesen  az adott párt  által képviselt ideológiához és  a meglévő társadalmi, politikai  viszonyokhoz igazítva. 
 
De, hogy kerül ide a Jobbik?
A Jobbik ügyesen használja a kommunikációs és marketing eszközöket politikája és nézetei eladására a csalódott, radikalizálódott és a megoldásokat szinte teljes egészében az államtól elváró potenciális szavazóbázisának.
 
A cigánybűnözés nem kriminalisztika fogalom, hanem egy marketing hívószó. A Jobbik kreálta, olyan statisztikai adatok felhasználásával, melyek szerint közülük kerül ki a több bűnöző. Ráépítette a bűnbakot kereső csoportok felé irányuló kommunikációjára és egy egész népcsoportot kriminalizált vele. Akár hogy is mondják azt, hogy egy becsületes cigánynak nem kell félnie a jobbiktól, azért a kommunikációs térben erősen feszegetik a határokat és ezzel félelmet keltenek. Meg ha a Jobbiktól nem is, de az általa feltüzelt embercsoportoktól lehet félni.  Az pedig egy jó kérdés, mi alapján fogják eldönteni ki a becsületes és ki nem?  Milyen követelményeknek kell megfelelni a becsületessé nyilvánításért? Tessék kicsit gondolkodni a válaszokon. Másrészt, meg ha sokáig mondogatják valakinek, hogy bűnöző, el is hiszi magáról és úgy is fog előbb-utóbb viselkedni.
 
Ha utána nézünk annak, milyen szabályok szerint kellett a csendőröknek élniük, akkor rájövünk, nem sokan lennének ma képesek ezeket megtartani. A csendőrség és Gárda is a díszlet része.  Kellékek egy előadás sikerének fenntartásához. A sikeres előadás pedig az idén parlamenti párttá teszi a Jobbikot.  A következő kormánynak lesz a felelőssége kifogni a szelet a vitorlájukból. Ha nem teszi kormányzó erővé válhatnak, amit már nem tartanék egészségesnek.
 
A 88-as számról meg az véleményem, hogy ebben az országban mindenki mindenbe megpróbálja bele magyarázni a saját lázálmait.
 
(Arról, hogy mit gondolok az elrettentő erejű büntetésről az a tudományos fantasztikum kategóriába tartozik és majd valamikor bővebben kifejtem.)
 
A Jobbik kvázi talált egy piaci rést és betömte. Erre van igény, hát ezt adjuk alapon.
Szerintem sokkal inkább valamiféle autoriter populista párt, mintsem fasiszta. Nem szeretnék tévedni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sanmigueljose.blog.hu/api/trackback/id/tr481691848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandara65 2010.01.22. 15:34:49

Le a kalappal Miguel!
Színvonalasan írsz és nem is hülyeségeket, jók az okfejtéseid és van benne logika. Csak morzsákat vagyok képes kiragadni, melyeket picit mésképpen látok, de ez a lényegen nem változtat. A multiknál én úgy látom, hogy egyik részük valójában az Antall kormány hülyeségét követően tulajdonképp felvásárolta a piacainkat, így szorították ki a kiszolgáltatott iparunkat a saját területükről. Ebben sajnos nagy szerepe volt ugye az aktív politikai kapcsolatrendszerrel rendelkező hazai emberkéknek, (politikusok és bűvkörük) akik a privatizáció során rendesen profitáltak maguk is ebből a folyamatból (megvette a szándékosan leamortizált céget, majd szép haszonnal átjátszotta a beáramló tőkének, pl. energiai ipar ). Másik részük új alapokon hozott létre ipart (autógyárak, gumigyár) vagy kereskedelmi hálózatot (Tesco) rendes állami segítséggel, előnyhöz juttatva őket (adókedvezmény)a hazai vállalkozásokkal szemben. Való igaz egy csomó munkahelyet teremtettek, de egy részük bizony csalja az adót, nem fizet rendesen a melósok után járadékot (4 órára jelenti be őket és 10-12 órát dolgoznak), míg mások valóban rendesen jattolnak, bár ha azt nézem, hogy az egyik gyár 2009-ben fizetett először iparűzési adót, -7 milliárd forintot- akkor azért elgondolkodom, de hát így kötötték a szerződést. A profitot pedig mind kiviszi. Ez a legnagyobb veszteség, ez nem lesz a mi GDP-nk része.
A politikai csatározásokról és a marketing fejlődéséről nagyon pontosan írtál. Az utóbbi években tisztán felismerhetők a nyugatról (főleg USA) átvett módszerek. Minden nagyobb párt külföldi tanácsdókat alkalmaz és természetesen megjelentek a kint bevált módszerek is, mint a másik hibáinak, bűneinek kinyomozása és nyilvánosságra hozatala (miközben magunkat fényezzük), továbbá az is, hogy a programot az utolsó pilanatban tárják az emberek elé, addig inkább a másik programjának a lehúzásával foglalkoznak (ennek sokkal kisebb a kockázata, mint a saját programmal korán bukni) és ezt szépen beépítik a média -politikai-marketing általad megfogalmazott folyamatába.

A Jobbik valóban ügyesen manőverezik, kicsit a Csurka és Torgyán szónoki módszereket vélem felismerni, amivel valóban lehet tüzelni, radikalizálni az elkeseredett embereket. Egyszerűen csak azt kell nekik mondani, amit hallani akarnak és azonnal kész képet, bűnbakot, módszert kell eléjük dobni. Ha jó a csali van étvágy is. A kezdeti kisgazdapárti történésekhez, vagy a miépes statisztikákhoz hasonlóan valóban nő a támogatók létszáma, de én úgy gondolom, hogy előbb vagy utóbb itt is lesz hirtelen józanodás. Kérdés mekkora lesz az ár.
Még egy gondolatom van a cigánybűnözés témával kapcsolatban. Így, mint nyilvános kriminalisztikai fogalom talán valóban nem volt olvasható sehol, de én biztosan tudom, hogy léteztek statisztikák (az átkosban)amik ezzel foglalkoztak, de ezek sohasem voltak publikusak, nem külső használatra készültek, éppen ezért politikai célból nem is volt jelentőségük. Ez változott meg azzal, hogy politikai fogalmat kreáltak belőle, hasonlóan a" megélhetési bűnözés" nevű baromsághoz, melyeket érdektől függően használnak a pártok, pl. a Jobbik is. Módszertanilag van jelentősége beszélni dolgokról (rendőrségi berkeken belül), de politikai céllal felhasználni őket meglehetősen veszélyes, oktalanság és felesleges éppen az általad vázolt logikai szakadékok miatt (ki mondja meg ki a rendes...)
A csendőrség történetéről írt könyv is világosan elmondja kiknek az érdekeit védte a szervezet, milyen feltételekkel működött és el lehet gondolkodni rajta ez kinek lenne jó még akkor is, ha Európa összes jelenleg is működő csendőrsége e szervezetet alapul véve szuperál.
Lehet, hogy ez is része az előadásnak, mindjárt egy saját végrehajtó szerv (csapat, véderő) megteremtése, hisz annyi magyarországi pártnak volt már ilyen, nem is kell visszamenni a nyilasokig. Itt voltak a munkásőrők, a narancsosoknak a máig vitatott jogkörű Nemzeti G. látott el biztonsági feladatokat, majd legújabban különféle fegyveres Securitik kapnak jogosultságokat akár motozásra akár...)
Én is úgy látom, hogy a Jobbik egy szabad politikai piaci rést talált magának és élt a lehetőséggel, de az én érzelmeim is vegyesek, amikor boldog-boldogtalannak verést, akasztást ígérnek be komolyan, vagy viccből csak azért, mert nem ad igazat nekik.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.23. 16:00:37

örülök, hogy ilyen hosszú gondolatot ébresztettem benned a 88-as lázálmommal kapcsolatban .... bár inkább csak megjegyeztem ez érdekes konstellációt, amit te sértő módon nálam már lázálomként deklaráltál.

Kellemes délutánt.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.01.23. 17:00:28

@áldottgyermek: A lázálom szó a nálad névtelenül kommentelő hozzászólására vonatkozik, nem pedig az általad megfigyelt érdekes konstellációra. Valójában az írást is neki szántam.

Elnézést a félreérthetőségért.

Tisztelettel: San Miguel José

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.01.23. 17:06:28

@Bandara65: Először is köszönöm a dicsérő szavakat, azért van még mit csiszolódnom, lásd Áldott gyermek hozzászólását.

Másodszor, én is köszönöm a színvonalas hozzászólást, de kérlek nézd el nekem, hogy érdemi választ holnap adok rá, családi és egyéb elfoglaltságaim okán.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.23. 17:36:44

@San Miguel José: nem para, csak tényleg úgy jön le.

Egyébként valóban jól megfogalmaztad ezt az írást, és szépen építetted fel a gondolatokkal, csak néhol nekem túl bonyolult. Persze ez nem a te érdemeid csökkenti hanem az én hiányosságaimra mutat rá. Sajnos :D

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.01.25. 07:21:29

És tételezzül fel azt a helyzetet, hogy kurva sokan mennek el választani, fidesz mondjuk elvisz hetven százalékot, tizenötöt a szocik, és 10,1-et a mdf-szdsz (na ez is abszurd, basszátok meg), és mondjuk 4,9-el kívülreked a jobbik...

Mi történne ebben az országban? "Forradalom"?

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.25. 08:18:41

és ha 55% lenne a szociké, 40% a fideszé 3% a jobbiké, és 2% az mdf-szdsz-é, akkor

hányszor kellene újraszámolni a szavazatokat? :-)

Bandara65 2010.01.25. 13:20:43

@áldottgyermek: Az biztos, hogy ha nem a jelenlegi (ki tudja mennyire légből kapott) statisztikai adatoknak megfelelően zárulnak a választások, akkor egynémely pártnál az ki fogja verni a biztosítékot (hiszen már ma csalással vádolják egymást a nagyobbak is). Ha csak az afgánokat, vagy az irániakat nézem mekkora balhék vannak. Nálunk már azon röhögtem, ahogy egy MDF-es képviselőt hallgattam. A mostani "bérházasság" tudatában akkora reményekbe ringatja magát, hogy az már poén. (nekem)Hát még majd a pofira esés.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.01.27. 19:25:46

Először is elnézést a kései reakcióért.

@Bandara65: Az Antall kormány vissza adta volna az eredeti tulajdonosoknak az előző rendszerben államosított javait (gyárak, üzletek...), de szembesülnie kellett azzal, hogy egy részét a nácik eltüntették a haláltáborokban, a túlélők addigra a leszármazottak meg nem tartottak igényt rá ( Bár voltak akik visszajöttek (pl. Zwack) őket is próbálták segíteni.). Más részét a kommunisták elűzték, elintézték (az arisztokráciát, a nagypolgárságot, a nagygazdákat). Ez is befolyásolta a piacnyitást. Szóval rendesen sarokba volt szorítva.

Azt, hogy a régi rendszer haszonélvezői ne tudják átkonvertálni politikai és kapcsolati tőkéjüket gazdaságiba, azt egy a lengyelekéhez hasonló lusztrációs törvénnyel meg lehetett volna oldani, de ez az akkor jogalkotókon megbukott, mivel kijelentették, hogy itt nem lesz semmiféle számonkérés, bosszúállás. ( Ezen a véleményen volt pl. Sólyom László is ha emlékeim nem csalnak meg.)

A multikkal kapcsolatban teljesen igaz amit írtál. A multik a rentábilis működés érdekében alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz és hasonlóképp működnek, mint helyi gazdasági szereplők. Mindent rést kihasználnak amit lehet.
Szánt szándékkal emeltem ki a pozitív példát, hogy van ilyen is, vagyis a kategorizálás itt nem helyén való. Egyébként ilyen és ehhez hasonló dolgokban kimondottan ellenzem a kategorizálást.

A mai politikai kommunikációról nagyon jó írás a Kommentár folyóiratban megjelent "Propaganda és mozgalom – a politikai kommunikáció két útja" című esszé Benei Pétertől. (2009/6.)
www.kommentar.info.hu/, karma.blog.hu/2008/09/08/rolunk_74

A csendőrség történetéről én a Rubicon 2010/1. tematikus számában olvastam.
www.rubicon.hu/megrendelheto/termek_megrendeles/a_csendorseg_tortenete_1881_1945/1/1/0

Százalék kérdésben nekem ezek a tippjeim:
Fidesz: 51-55, MSZP: 20-25, MDF 5-7, Jobbik 8-10 LMP 2-4% SZDSZ mint olyan, az meg ugye nincs.

Bandara65 2010.01.28. 13:55:34

Köszi a korrekt választ és a Rubiconos linket. Igen, reális dolgokat írsz, az első részben foglaltaknál én csak az ügyeskedő, magukat átmentett politikai garnitúrára gondoltam, akiről a Kupa mondta azt a bizonyost, hogy aki nem tudta ennyi idő alatt összelopni magát... A többit természetesen én is hasonlóan látom. Emellett ha már megemlítetted a számonkérés elmaradását, azt hiszem ez volt az ára a "bársonyos forradalomnak". Erről gondolom úgy (számonkérés elmaradása), hogy a következményeit nyögjük a mai napig a politikai kúltúrában (ha van nálunk ilyen). Megtehettük volna úgy, mint az NDK-ban, lezajlott 3 nap alatt, néhány manust elvertek az utcán, de a lényeg a közélet tisztasága valahogy megszületett, nálunk pedig a mai napig dölnek ki a szekrényekből múmiák, sok még mindig az agyon titkosított irat stb. Véleményem szerint ez fontosabb lett volna, mint a privatizáció, de lehet, hogy csak én látom így.
A százalékos tippjeid is reálisnak látszanak. Úgy lesz mint a lottó, majd meglátjuk. Üdv.

Mr.Edorwhat 2010.01.30. 23:02:23

Kitűnő írás Sir!

A csendőrség tulajdonképpen a Jobbik karhatalmi szerve lenne, ez szinte tuti. A pártfelépítés egyébként gyanúsan hasonlít a nyilasokéhoz, mint párt és mozgalom párhuzamossága és összekapcsolása, mintha előre undergroundba predesztinálná magát ezzel. Ha valamelyiket betiltanák, ott a másik. Bár szerintem sem fasiszta párt a jobbik, inkább tekintélyelvűség jellemzi, de a támogatóik közt lappang a fasisztoid kór. Ez a nagyobb probléma. Kicsit nekem olyan mintha összegyűjtöttünk volna minden elavult, értelmétvesztett illetve marhaságokat egy kis kosárba a történelmünkből. Nekem ezt testesíti meg a jobbik.

és nagyon igazad van: a média a negyedik hatalmiág.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.01.31. 04:18:24

@Mr.Edorwhat: Dear Sir a médiára azt írtam, hogy nem negyedik hatalmi ág, mégpedig azért mert nem tud a sem az egyénre sem a közösségre nézve olyan döntést hozni, ami kötelező érvényű és végre nem hajtása számon kérhető. Viszont az általa felkarolt témák komoly befolyással bírhatnak a folyamatokra.

Mr.Edorwhat 2010.01.31. 11:11:23

@San Miguel José: értem, uram. bár én úgy értelmeztem, hogy árnyaltan befolyásol, amivel végülis meggyőz közvetetten. és megteszem azt amire "kér".

Mr.Edorwhat 2010.01.31. 11:13:25

@San Miguel José: ez nem posthoz kapcsolódik. eltudod küldeni a parov stelar-os linkedet, amit beszéltünk anno egy bizonyosvendéglátóipariegységben, még karácsony táján?
süti beállítások módosítása