2008.08.20. 17:49| Szerző: San Miguel José

Gyöngyösön a helyi jobb oldal aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza az Apollo Tyres indiai illetőségű gumigyártó vállalatot egy magyarországi gyáregység létrehozásában, arra hivatkozva, miszerint így is magas a Mátra környezeti terhelése. A cég illetékesei úgy döntöttek: nem telepszenek meg Gyöngyösön. A népszavazós, aláírásgyűjtős polgárok meg örültek, hogy megmenekült a Mátra, majd beültek autóikba, rákapcsolták a légkondit és haza hajtottak. Na igen, kis magyar környezettudatosság.

Mit is tettek a gyöngyösi hölgyek és urak? Nos úgy gondolom, Gyöngyösre ráfért volna egy ilyen, az első nekifutásra kilencszáz munkahelyet teremtő vállalkozás. Az Állami Foglakoztatási Szolgálat ( a továbbiakban ÁFSZ) júniusi jelentése alapján, Heves megyében a regisztrált munkanélküliek száma 15406 fő, ebből a Gyöngyösön a májusban nyilvántartottak száma 1272 fő (sajnos frissebb adatokat nem találtam).

Szóval a gyöngyösiek elküldtek egy céget, ami jó eséllyel felszívta volna a városi munkanélküliek nagy részét, (egyébként az ország ipari termelés tekintetében jócskán elmarad a legtöbb európai ország mögött) és ami talán a legnagyobb baklövésük, hogy azt üzenték a világnak, Magyarország ellenségesen viseltetik a külföldi befektetők iránt. Mert ugye ezeknek a nemzetközi nagyvállalatoknak a  működésére jellemző, oda mennek ahol megfelelő a befektetési, gazdasági környezet. Komoly tanulmányokat végeznek a kiszemelt helyről, amely tanulmányok a politikai, gazdasági, társadalmi, munkaerő piaci, infrastruktúrális stb. környezetre is kiterjednek. Oda mennek, ahol a legoptimálisabb számukra a fent említett tényezők alapján környezet. Ráadásul először cél országban gondolkodnak és csak utána az országon belül. Magyarán szólva átvilágítják a cél országot. A globális tőke már csak ilyen, kedveli az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot. De térjünk a tárgyra: Miért lehet jó a gyöngyösiek öngyilkos akciója az országnak és ezen belül Kalocsának?

Az országban megindult a különböző települések között a verseny az Apollo Tyers magyarországi beruházásáért és egyre több város kapcsolódik be. Ez ellensúlyozza a külföldi befektető ellenes képet és megmutatja, hogy vannak az országban reálisan gondolkodó és a városuk érdekeit szem előtt tartó önkormányzatok. Jelenleg 27 önkormányzat van versenyben és állami szinten is támogatják a gyár itt tartását. Ezen önkormányzatok közül az egyik a mi kisvárosunké. 

Miért lenne jó Kalocsának, ha az indiai cég idetelepülne? Az ÁFSZ májusi adatai szerint Kalocsán a regisztrált munkanélküliek száma 982 fő. A gyár első körben kilencszáz, második körben hatszáz munkahelyet hozna létre, összesen ezerötszázat. Ez jelentősen csökkentené a városi és környékbeli munkanélküliséget, másrészt a cég által fizetett adók nagy része itt maradna, ami megint csak nem elhanyagolható tényező. Nagy valószínűséggel lendítene a vegetáló szakképzésen is amennyiben a cég, mint a Mercedes Kecskeméten, támogatná a profiljába vágó szakmunkások képzését. Persze meg kell küzdenünk a többi várossal, nyerni csak úgy tudunk, ha megfelelő feltételeket tudunk nyújtani és megfelelő lobby-erővel rendelkezünk. Mellettünk szólhat a jó infsratruktúrális körülményekkel rendelkező ipari park megléte, hisz mind szárazföldön, mind vízen, mind a levegőből is jól megközelíthető. A megfelelő lobby-erő kérdése ennél  bonyolultabb kérdés. Ehhez minden városi politikai oldal olyan nagymérvű összefogására van szükség, amire itt már réges-régen nem volt példa. Itt lenne az ideje elkezdeni, mivel a város jól felfogott érdeke azt diktálja, hogy fejlődnünk kell és ezért mindent meg kell tenni.

Felvetődhet a kérdés: Elég nagy-e az ipari parkunk a gyártelep felépítésére? Nézzük meg a számok tükrében, hogy is állunk. A Hankook Dunaújvárosban kb. 53 hektáron terül el, itt van a az európai gyártási központjuk. Az Apollo Tyres-nek kb. 45 hektárnyi területre van szüksége a gyár megépítéséhez. (Ők is európai termelési központban gondolkodnak.) Nos, Kalocsának nincs ennyi és Foktő részével együtt is kb. 28 hektár áll rendelkezésre. Hiányzik még kb. 17 hektár. Valószínű, vannak még az ipari park körül kisajátítható földek, ezért mert a város az elsők között rámozdulni. Viszont a kisajátítás Foktőn és Kalocsán kívül más helyiségeket is érinthet. Szóval több érintett önkormányzat együttműködésére, összefogására lesz szükség a területi feltételek megteremtéséhez.

Végezetül csak annyit mondanék, hogy rajta Hölgyeim és Uraim tegyenek mindent a sikerért, a városért és a környék fejlődéséért.

Tisztelettel és reménnyel telve: San Miguel José

A bejegyzés trackback címe:

https://sanmigueljose.blog.hu/api/trackback/id/tr82624865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.08.21. 06:52:43

Tisztelettel és üdvözlettel: itt jártam :D
Amúgy egyetértünk, tényleg jó lenne...de végső soron az is megfejtés lenne, ha egyáltalán az országban maradnának ezek a rohadt kizsákmányoló turbános füstösképű indiaiak! :)
A szakképzés fellendítésében meg majd segít a sakáltibi. :D

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.08.21. 10:19:02

Végső soron tényleg jó lenne, ha itt maradnának az országban. A sakáltibi meg oktatna kasszafúrást.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.08.21. 13:41:29

sakálirtó vállalkozás kellene, halason elszaporodtak nagyon...

lost 2008.08.21. 14:50:31

Kedves Uraim az a nagy büdös helyzet hogy nem lesz az egészből semmi mert olyan egy tetű nép vagyunk hogy ha 3Ft-ból meg lehetne menteni Mo-t nem lenne 3 ember aki összedobná :S

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.08.21. 19:29:21

Lost: Én szívesen adnám a dupláját is, ha tudnám, hogy segít valamit.

lost 2008.08.21. 20:51:36

De szerinted mekkora esélye van annak, hogy pár hét alatt megtudnak egyezni a tulajdonosok és az érintett önkormányzatok? Megint csak az lenne a baj hogy soha így gumigyárunk se lesz soha. Szerintem

lost 2008.08.21. 20:52:25

mert ugye a másik indok a nagyon lassú ügyintézés volt.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.08.21. 21:01:39

Ha van elég eszük, akkor két nap, de max 1 hét. De kétlem, hogy lenne nekik ennyi. Különben 5-600 millióról van szó, ez pedig nem kis pénz még több felé osztva sem. mondjuk Foktő kapna 200-at, abból tellene a falunak sok mindenre.

lost 2008.08.21. 22:17:42

Ez mind szép de ahogy mondtam így is marad egy szép álom. Pedig tényleg nagyon jó lenne.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.08.21. 22:57:41

Asszem Kalocsának 7% részesedése van az ipari parkból, de kövezzetek meg, hiszen kimondtam azt, hogy Jehova....jah, nem, szóval kövezzetek meg, ha nem igy van.
www.youtube.com/watch?v=OiIFx2lAAf8

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.08.22. 19:35:10

A helyzet az, hogy a legfrissebb info a városi honlapon az ipari parkról 2005-ös. Ez alapján írtam számokat. Viszont a városvezetés nyilván ismerte a cég által támasztott feltételeket és lehetőségei tudatában jelentkezett a befektetésért.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2008.08.22. 19:56:50

Úgy tűnik az Apollo Tyres számára fontos az autópálya megléte. Részletek az alábbi linken:
index.hu/gazdasag/magyar/apo080822/
süti beállítások módosítása