2010.09.16. 14:03| Szerző: San Miguel José

Fáradtan bámulnak az erdők. Meséik eldöntik háborúk sorsának utolsó perceit. És igen: háborúk sorsának végső perceit élem át és lassan átlépem a határt. Kiált felém az út pora. Elnyújtott hangja elveszett nyomaim keresi, tapossa. A kivágott fák a halált dalolják. Álmaik minden rosszat kívánnak. Árnyéka a napnak móresre tanítana, persze mersze, ha volna. Egy otromba kihívás az utolsó napokra szállva kéri: - Hozzak valamit… , valamit, ami kivégzi!-

 
 
Ínycsiklandóan magamutogató ablakok titkaikat kidobják. A trágyadombra várnak marakodva. Asztalra állva haldoklik minden. Minden árva hópehely. Jéggé válik minden. Minden színarany vérkehely. A szivárvány is csak egy vérben ázó halálos talány. Tetejére rálóg az elmúlás kinőtt kabátja. - Gombjai leszakadtak az elvek forgatagában.
 
Kifejlett hárpiák befejező dalának párás iszapjában ázó fejen álló képtalálkozó. Felpörgött hamvasztó. Világtalan sárban fetrengő felhők örvénye. Egy kifejező ördög hintaszékben trónol. Patája bűzlik üszöktől és vértől. Miután megunja, a felsőbb rendű égi nedű folyamban elszáguld egy autósztrádán. - Mert nem olyan soha semmi, ahogyan az ember elképzeli: Hazugok az ígért álmok, ferdék a valóságok, lobognak félelmes ideálok.
 
A végtelen napban úszó viharfelhők árnyéka eközben rávetül a halálos tengerpartra. Arcra borul a hattyúk elhaló éneke. Szárnyaik alá csuklik a vihar meggyötört lelke. Csapdába csalt álmok útjukra engedik a vegetáló gondolatok gondoláját. Sírva eveznek a végső elmúlás zúgóin. Vitorláik letörték a fák aranykorának elhalványuló idejét. Kitépett tollú Szfinx kiált az utolsó térvándor után: - Meg fogok ölni egy embert! Egy embert, aki hasonlít rád… -
 
Szájtáti képek rongyos sarkai sárgulnak szakadt irattárcák képmutató hajnalában. Sugárzó mezők halálgőzei gyilkolják az értelem útvesztőiben maradt utódaikat. Figyelmeztető tábla szórja átkait a tér vándoraira. a hullámzó agyhamvasztó karuk után nyúl.  Meghasonlott nők vitatkoznak önmaguk tükör mögé átesett létezés siralmával. - Noha aznap, egy kis illúzió végig sétált délután füttyögve az utcán. Oly kicsi volt észre sem vették a járdán, mikor köddé vált. Pedig olyan szép volt: mákszemnyi ragyogás, apró szappanbuborék szivárvány. Kipukkadt a kis színes talány, beszínezte a járda porszemnyi aszfaltját. Az emberek csak mentek, siettek tovább. Nem látták, mégis köztük járt egy pillanásnyi más világ.
                           ***
 
-Most mit mondjak neked? Szevasz, itt a tavasz?! Megyek inkább. Szevasz. Aztán mi van? Azt hiszed sikerül kitisztítani a lelked és a kockás zászló lecsap előtted? Nem történik semmi, csak várod, mikor nyit ki Pandora szelencéje és kirepülnek a végzetek. Reményképesség: Átlátszik a vakárok felett émelyes képzeted, a túlparton vár fényes reménysereg. Ez képtelen és közhelyes.
 
A jövő nem létezik, de víziója élni vágyik. Füst tölti meg a színarany vérkehely lefagyott kristályait. Az álmok egyenlőek a valósággal. Hisz a valóság egy idő után az álmok örök rabjává válik. - Emiatt vettem tegnap egy fogyasztói társadalmat. Ha már szabad a piac, jó üzlet lesz az. Eladom gondolatom, mint egy Zsolnay csészét s magamban hordozgatom a világvégét. De ettől még lázadva köpök a végtelenbe nyúló hajszálerek után.
 
Nyugtalanság látszik Mindenség Panorámán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sanmigueljose.blog.hu/api/trackback/id/tr532300379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása