2010.01.17. 14:38| Szerző: San Miguel José

A lentebb olvasható mondatokat eredetileg hozzászólásnak szántam Áldottgyermek hasonló témájú írására, de a hossza  miatt post lett belőle.

Először is egy kérdés: Hogy jön ide Lech Walesa?

"Ha hirtelen nem találunk okot akkor gyártunk, keresünk, csak szólni ne kelljen. Ha netán még így sem lenne tiszta: Lech Wałęsa"

Ezt így ebben az összefüggésben nem értem.

Wałęsa és a Szolidaritás nem mondva csinált okokból tette amit tett, ráadásul a rendszert váltani akaró és később váltó lengyeleknek olyan társadalmi katarzist okozott, - ami nálunk a csendes forradalomban elmaradt-, amely igazán egybe kovácsolta a népet, érezték, hogy igenis ők azok, akik változtatni tudnak a sorsukon és senki más.

A sztrájk kérdésről:
 

Tegyünk különbséget azért sztrájk és sztrájk között.

Ma Magyarországon két féle sztrájk létezik, az egyik az érdek védő sztrájk: jobb munkakörülmények, magasabb fizetés stb... Szóval a klasszikus szakszervezeti tevékenység. Ezzel szemben, a másik oldalon ott áll a politikai célokat szolgáló sztrájk. ( Ez bolsevik módszer szerintem és a szakszervezeti maffiát már elgondolni sem merem. )

Nos, a fentiek alapján a BKV sztrájkot az első kategóriába sorolnám, vagyis jogos a dogozók követelése a biztonságos munkavégzésre és a magasabb fizetésre, főleg annál a vállalatnál, ahol a vezetők szétlopták a céget a lehető legarcátlanabb módon. 
Egyébiránt korántsem háborította fel annyira a fővárosiakat, mint a médiából látszik. A BKV komoly ellenszenvet váltott ki a társadalomban a folyó korrupciós ügyeivel és szolidárissá tette annak nagy részét azt ott dolgozó melóssal.

A második kategóriában, a politikai célzatú sztrájkban az abszolút győztes és a kategóriájában valószínűleg életmű díjra esélyes Gaskó vezette vasutas deszant szakszervet, a VDSZSZ áll. A népnek ez a fajta akció az ami nem tetszik. Mindegy mi van, mi sztrájkolunk. A főnők miniszter, de legalább államtitkár akar lenni.

A szakszervezetek szerepének torzulását nagy mértékben okozza az, hogy a szakszervezetek, legalábbis az állami cégeknél nem függetlenek az államtól, hisz a vezérek a munkaadótól kapják a havi lóvét (Jó érzésű állampolgár meg a havi vérzést.), ami eleve hozza azt az ellentmondást, hogy a dolgozók érdekeit hitelesen tudja e képviselni és érvényesíteni az, akit az alkalmazó fizet.
 

A másik torzító körülmény, hogy a kezdeti szervezőelvként meglévő érdekek, mint a korrekt munkaidő, az emberi munkakörülmények, a foglalkoztatásra vonatkozó garanciák már törvényileg biztosítottak. Kialakultak a vitás ügyek rendezésére a hivatalos érdekegyeztető fórumok. Így nagyon másért nem tudnak küzdeni csak a magasabb bérekért, az egyéni létük, körülményeik javításáért.
 

 

Végül érdekességképpen: A nyugdíj- és egészségbiztosítók is a szakszervezetekben csíráztak ki, majd a szociális államok (a svédeknél már 1933-ban szociális állam volt, figyeljük az évszámot!) kialakulásával beépültek az állami alrendszerek közé.

Lényegében én ezen, a fent leírt a szűrőn keresztül nézem az események a folyását.
 

Még mielőtt elfelejtem és lefelejtem, álljon itt is egy vers:


                                               "Mi az amit keresünk?

                                               Az igazságot, a békét

                                          Vagy csak önmagunk fényét?

                                              Szabadságot keresünk

                                                  Vagy új utakat,

                                               Hogy rájuk lépjünk?



                                            De hol vannak az útjelzők,

                                                 Amik irányítanak?

                                          Hova lettek az elmúlt nyarak?

                                          Mi van azzal, ami itt maradt?



                                                 Mi ez sok kérdőjel?

                                                 Mi ez a sok kétely,

                                            Ami a lelkünkben ébredt fel?"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sanmigueljose.blog.hu/api/trackback/id/tr761679398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.17. 17:35:03

Azért nem érted, mert rosszul emelted ki a szövegből. Az egész bekezdést kellet volna.

Walesa, nem az azt közvetlen megelőző mondatra vonatkozott, hanem egyáltalán a sztrájk fontosságára, és a magyarországi mibenlétére. Arra hogy miért hallgatsz, miért gyártasz okot, hogy kerüld a konfrontálódást, mikor van egy közeli ország, ahol a sztrájk vezetőjéből államfő lett. (igaz előtte ült is meg minden, de végül is nagy dolgot vitt véghez)

Bandara65 2010.01.17. 17:39:17

Egészen jól passzol a "szűrőd" az én beidegződéseimhez. Valahogy én is így látom, még azt is így gondolom, hogy a "maffia" jelző is eszembe jutott. Egészen biztos, hogy nem vagy gondolatolvsó?
Vagy csak ugyanazt isszuk.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.17. 17:49:14

Baze' mégegyszer elolvastam.

Ez tipikusan az a post/komment amiről írtam. De tényleg. ha most elolvasod újra a bejegyzésem, aztán a tiedét, akkor saját magad láthatod, ez itt épp az amiről írtam. Ok keresés, megosztás, megkülönböztetés, csak egy dolgot ne kellejen, bárkivel is egyetérteni, csak azért hogy annak a másiknak jó legyen. Szűrőket állítunk fel, amiken át vizsgálhatunk valamit. Lech Walesa a példa, és a vele szolidáris szakszervezetek, hogy egy rendszerváltást, másként is lehet csinálni. Mi magyarok, nem ilyenek vagyunk. Nem fogunk össze, mer rohadt buszsofőr, meg Gaskó, meg politika.

Ha ez az út nem nyerő, akkor várjuk ki a Jobbik utat. De rendszert váltani, kell szükségszerű. Szerintem.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.01.17. 18:32:16

@áldottgyermek: Így már értem mit akartál mondani Walesa-val, és nem akarok nyelvi náci lenni, de nyelvtanilag az előző mondatra vonatkozik, ez adja a félreértelmezésre az okot.

A többi részével egyetértek és a post-ot mintegy kiegészítésnek szántam, nem kritikának.

Szűröket mindenki állít fel a világ és a környezete értelmezésére. Ezek a szűrők általában értékrend és tapasztalatok alapján működnek és fontosak a dolgok helyén értelmezéshez ez egyén életvilágában. Más kérdés, hogy a kialakult egyéni szűrőket, egészséges kritikai szellemet miképp manipulálják, esetleg ölik ki napjainkban az ebben érdekeltek.

A politikai rendszerrel orvosolhatatlan bajok nincsenek, inkább a hozzáállással és az irányítással vannak itt tűrhetetlen problémák. Plusz a társadalmi berendezkedés gyanúsan félfeudális jellegével, mentalitásával és az ebből adódó működésével.
A széthúzás meg már Hunyadi Mátyás idejében is kézzelfogható volt, szóval nem egy mai keletű dolog. Úgy tűnik ez a nép, ez ilyen.

@Bandara65: Gondolatolvasó nem vagyok, inkább sokat olvasó. :-)
Hogy ugyanazt isszuk-e, azt nem tudom.:-) Dehogy ugyanannak az országnak a levegőjét szívjuk abban biztos vagyok, talán ebből a hasonlóság. :-)
Én a száraz villányi borokra esküszöm ezek közül is a Vylyan pincészetre meg Pinot-Noir-jukra.

Bandara65 2010.01.18. 14:10:52

@San Miguel José: Nincs rossz ízlésed (borok) és a tájjelleg sem rossz (katona koromból ismerem). A jó bort szívesen kóstolgatom magam is, főleg télen, bár pironkodom, hogy a félédeset és az édeset is kedvelem.

Bandara65 2010.01.18. 14:19:27

@áldottgyermek: Te milyen rendszerre gondoltál? Mert az te is tudod, hogy a Jobbik út is járhatatlan éppen úgy dugó lesz rajta, mint a Lenin(i) úton. Azon is dugó lett. Sőt lehet, hogy vérengzésbe fog torkollni.(Ne úgy legyen)
Ja ha már Hugyadit emlegetted, akkor is a "vezérkar" húzott széjjel, meg most is. Most a politikusok szaggatták szét az országot, akor meg a földbirtokosok, akik a politikában is az irányítók szerepét töltöték be. A nép akkor is töltelék volt, azaz sem akkor sem most nem volt normális önszerveződése. Max néhány 100 évente egyszer. Én így látom.
Az embereket most is csak felhasználják.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.18. 16:43:55

@Bandara65:
-nem én emlegettem Hunyadit. Félreolvastad
- tudod milyen utat szeretnék, ne kelljen mindig leírni, akárhány blogon összefutunk :D

Nem akarok egyebet, csak hogy a munkának legyen becsülete, és aki dolgozik, az boldoguljon.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.18. 16:45:38

Nem akarok egyéb utat, csak hogy a munkának legyen becsülete, és aki dolgozik, az előre haladjon. Semmi mást

Másrészt, Hunyadit nem én írtam, és emlegettem, hanem S.M.J- félreolvastad :D

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.01.18. 16:46:09

kurva élet, szarakodik a hozzászólás küldő...

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2010.01.19. 13:43:11

@Bandara65: Édes borokban a Tokajit kedvelem, innen is a Furmintot,
Szerintem a széthúzás az Árpád Ház kihalásával kezdődött. A Mátyás halála utáni örökösödési háború, pedig jó példa erre.
toriblog.blog.hu/2009/12/17/a_magyar_orokosodesi_haboru

Bandara65 2010.01.19. 16:30:15

@San Miguel José: OK! Vettem lapot! Elég jól írnak egyébként a most sorozatban megjelenő Mo. története könyvekben is (Kossuth Kiadó) nekem legalábbis tetszik. Érdekes a jelzett történelmi blog is, olvasgatni fogom. Azt hiszem ez a széthúzásos dolog egész történelmünket elkísérte eddig, javarészt mind a hatalom éhség miatt, és valóban az Árpád Ház kihalásával kezdődhetett. Nem tudom, hogy előtte a vasmarok tartotta-e össze az országot, vagy pedig az inkább az, hogy mindenki a mi nyakunkat akarta elvágni? (mert ez is ismétlődik rendszeresen)
Mellesleg A Tokaji jó választás, én is nagyon kedvelem, de azért vörösben is vannak finomak. Hajóson, még ha nem is édes, de jó testes bort készítenek három vörösből, az is isteni (ált. Merlot, Cveigelt és Kékfrankos van keverve, olyan, mint a vér, de nincs olyan száraz és cseres, mint a bikavér). Na egy a lényeg, szép hazánknak rengeteg kincset érő bora van, és azoknak jó híre is, ha némelyik gazda nem átall nekiállni a pancsolásnak (Eger- glicerin). Örüljünk annak és élvezzük azt ami jó.
A politikára nem tudok ennyire optimistán tekinteni.
süti beállítások módosítása